Skip to content

Wie zijn wij?

De kartrekkers van Herenboeren West-Friesland zijn 6 bevlogen streekgenoten uit Hoorn, Oosterleek en Schellinkhout. We stellen ons kort aan je voor.

profielfoto Jeroen

Jeroen den Boer

Het hangt in de lucht, een nieuwe eetcultuur, gedreven door smaak, met ingrediënten uit de circulaire moestuin en het voedselbos. Jonge chef-koks geven het voorbeeld. Rijke smaken kunnen alleen ontstaan door een uitgekiend samenspel van zaad, klimaat, seizoen, bodemleven, grondsoort, mest, naastgelegen gewassen, zorg van de boer, kooktechnieken, bereidingswijzen, toegevoegde ingrediënten en passie van de kok. Graag ben ik hiervan onderdeel, met een groep mensen die samen een boerderij bestieren, de bodem verbeteren, de natuur omarmen, het leven vieren.

Screenshot Dirkje

Dirkje Abbenes

Uit grote bewondering voor hoe de natuur georganiseerd is, de verfijnde schakering van soorten die elkaar helpen, voeden, bestuiven, bestrijden, verrijken. Oneindig in hun geavanceerde systeem; daarbij vergeleken zijn wij eenvoudige wezens. Met respect voor de aarde met zijn knappe evolutie, de ontwikkeling van de planeet die ons en onze kinderen een unieke plek geeft om te leven. Door het vernietigende gebruik van de aarde ben ik me iedere dag bewust van de kwetsbaarheid van het ecosysteem. Ik voel een dringende urgentie om een duurzame weg in te slaan. Want wat eten we en hoe is het gegroeid? De verandering is aan ons. Gezonde keuzes, voor een bodem die in balans is, schone lucht en de kwaliteit van het water. Met een warme sociale insteek. Dolgraag neem ik deel aan deze hoopvolle beweging!

Anne

Anne van de Graaf

Onlangs las ik een artikel over de 85-jarige geluksprofessor Richard Layard. Hij doet al tientallen jaren onderzoek naar geluk. Dit heeft hij samengevat in 3 leefregels. De eerste: vergelijk jezelf niet met anderen. De tweede: je kunt je beter voelen door je gedachten te veranderen. En de derde, ja, die is van toepassing op Herenboeren: maak deel uit van iets groters dan alleen jezelf. Als kartrekker draag ik iets fundamenteels bij aan de lokale gemeenschap. Alles waar ik mij aan optil, zit erin: iets betekenen voor anderen, het koesteren van de omgeving, je inspannen voor iets, niet stilstaan: bewegen, willen leren, nieuwsgierig zijn en SAMEN. Het maakt mij blij om onderdeel te zijn van een bevlogen en vitale groep kartrekkers. Ik geniet van het proces ernaartoe en kan tegelijkertijd niet wachten om samen met betrokken leden de eerste schop in de grond te zetten.

Vera

Vera Kuijpers

Vroéger (dat mag ik zeggen als oma) was ik verknocht aan ‘De Kleine Aarde’. Een kenniscentrum met inzichten en technieken om duurzaam met voedsel, water, afval en energie om te gaan. Er was een Ecopark, een kwartaalblad en ze gaven cursussen. Ze vervulden een voortrekkersrol voor biologische landbouw, afvalverwerking en grondstofbesparing. Ook bij ons in Schellinkhout hadden we een Milieuwerkgroep en Scheiden-aan-de-Bron-groep.  Nú heb ik ons Herenboerenproject direct omarmd. Geweldig dat al deze onderwerpen hierin terug te vinden zijn. Samen kunnen we deze verandering zijn en daadwerkelijk bijdragen aan het verduurzamen van grond. Samen kunnen we de volgende generatie leren om op natuurlijke wijze om te gaan met voedsel, natuur en milieu en deze driehoek zo gezond aan hen overdragen.

foto Marleen HB

Marleen Richter

Mijn belangstelling voor een Herenboerderij is gewekt tijdens een congres over biologische landbouw in 2018. Het lijkt mij fantastisch om deze duurzame landbouw samen met andere Herenboeren op professionele wijze in West-Friesland tot stand te laten komen. Zelf verbouw ik al jaren mijn eigen onbespoten groenten. Het koken met biologische producten en er samen van te genieten, is één van mijn drijfveren om mee te werken als kartrekker aan de West-Friese Herenboeren.

Anja

Anja Geenen

Herenboeren, dit concept sprak me onmiddellijk aan. Yes!, het juiste ‘buik-gevoel ‘. Ik melde me als laatste ‘kartrekker’ aan. Vanuit mijn Vlaams-bourgondische roots met een passie voor koken en (h)eerlijk eten.  En vanuit een groeiend bewustzijn dat een andere kijk op voedsel noodzakelijk is. Je leven anders inrichten, waarbij ik ben gaan spelen met de woorden ‘meer’ en ‘minder’. Meer geluk, vrijheid, echtheid, zit volgens mij alleen in jezelf, je medemens, dier en natuur en het wederzijdse respect. Minder spullen, minder moeten, meer genieten. Ik kan niet wachten tot we onze boerderij kunnen openen. En ja, ik meld me bij de eersten aan om ergens mee te helpen.