Wie zijn wij?

De kartrekkers van Herenboeren West-Friesland zijn 10 bevlogen streekgenoten uit Hoorn, Oosterleek en Schellinkhout. We stellen ons kort aan je voor.

foto JW, 6-3-'20

Jan-Willem van Wamel

Mijn drijfveer om me in te zetten voor Herenboeren komt voort uit mijn belangstelling voor het boerleven en biologisch voedsel verbouwen in het bijzonder. Vroeger als kind wilde ik al boer worden. Ik werd echter schoolmeester. Ook een heel mooi beroep. Echter, het bloed kruipt waar het niet gaan kan… Ik werk nu, na mijn pensionering, één dag in de week als vrijwilliger op een biologische melkveehouderij. Daarnaast onderhoud ik graag mijn biologische moestuin. Ik gun anderen ook graag gezond voedsel, geteeld op schone, gezonde West-Friese bodem. Daarom zet ik mij als voorlopig secretaris en kartrekker met volle overtuiging in voor de West-Friese Herenboeren.

Jet bij varkens in Boxtel

Mariëtte Zabel

Be the change you want to see in this World. In deze uitspraak van Gandhi schuilt zoveel wijsheid en doe-kracht. De zin plopt bijna dagelijks op in m’n systeem. Het was daarom volkomen logisch om het Herenboerenplan vol overtuiging te omarmen. In dit initiatief valt alles uit Gandhi’s wijsheid samen, namelijk op gezamenlijke en autonome wijze vormgeven aan een wereld zoals wij die zelf graag zien. In ons geval is dat een wereld waarin we de verbinding met onszelf en de aarde weer herstellen. Dit initiatief is waarachtig, aardevriendelijk, heilzaam en gezamenlijk in de allesomvattende zin. Er zit voor mij niets anders op dan hieraan mee te werken en te zorgen dat de allereerste West-Friese Herenboerderij van de grond komt. En ik hoop met heel mijn hart dat jij ook mee wil werken!

Anne

Anne van de Graaf

Onlangs las ik een artikel over de 85-jarige geluksprofessor Richard Layard. Hij doet al tientallen jaren onderzoek naar geluk. Dit heeft hij samengevat in 3 leefregels. De eerste: vergelijk jezelf niet met anderen. De tweede: je kunt je beter voelen door je gedachten te veranderen. En de derde, ja, die is van toepassing op Herenboeren: maak deel uit van iets groters dan alleen jezelf. Als kartrekker draag ik iets fundamenteels bij aan de lokale gemeenschap. Alles waar ik mij aan optil, zit erin: iets betekenen voor anderen, het koesteren van de omgeving, je inspannen voor iets, niet stilstaan: bewegen, willen leren, nieuwsgierig zijn en SAMEN. Het maakt mij blij om onderdeel te zijn van een bevlogen en vitale groep kartrekkers. Ik geniet van het proces ernaartoe en kan tegelijkertijd niet wachten om samen met betrokken leden de eerste schop in de grond te zetten.

Ewout

Ewout Fehres

Als 7-jarige peuterde ik ooit een paar tegels uit het trottoir. Op m’n knietjes voor ons huis, aan de openbare weg. Ik was de trotse bezitter van een zakje groentezaad en dat leek me een mooi begin van een moestuin, middenin de stad. Helaas, een meneer in uniform maakte streng een einde aan wat ze tegenwoordig ‘burgerinitiatief’ noemen. Die initiatieven door en voor mensen zijn nu belangrijker dan ooit. Niet afwachten, maar zelf iets in beweging brengen en zorgen dat de overheid het ondersteunt. Zoals Herenboeren; een prachtig concept dat streekgenoten verbindt en goed is voor aarde, dieren en onze maag. Ik wil traag en lokaal eten. Geen peultjes meer uit Kenia, boerenkool uit Spanje of aardbeien van glaswol. Nee, ik wil ze in het voorjaar van de volle grond én met smaak. Een aardbei waarvan de engeltjes hoognodig op je tong naar de wc moeten; dat wil ik graag!

Screenshot Dirkje

Dirkje Abbenes

Uit grote bewondering voor hoe de natuur georganiseerd is, de verfijnde schakering van soorten die elkaar helpen, voeden, bestuiven, bestrijden, verrijken. Oneindig in hun geavanceerde systeem; daarbij vergeleken zijn wij eenvoudige wezens. Met respect voor de aarde met zijn knappe evolutie, de ontwikkeling van de planeet die ons en onze kinderen een unieke plek geeft om te leven. Door het vernietigende gebruik van de aarde ben ik me iedere dag bewust van de kwetsbaarheid van het ecosysteem. Ik voel een dringende urgentie om een duurzame weg in te slaan. Want wat eten we en hoe is het gegroeid? De verandering is aan ons. Gezonde keuzes, voor een bodem die in balans is, schone lucht en de kwaliteit van het water. Met een warme sociale insteek. Dolgraag neem ik deel aan deze hoopvolle beweging!

profielfoto Jeroen

Jeroen den Boer

Het hangt in de lucht, een nieuwe eetcultuur, gedreven door smaak, met ingrediënten uit de circulaire moestuin en het voedselbos. Jonge chef-koks geven het voorbeeld. Rijke smaken kunnen alleen ontstaan door een uitgekiend samenspel van zaad, klimaat, seizoen, bodemleven, grondsoort, mest, naastgelegen gewassen, zorg van de boer, kooktechnieken, bereidingswijzen, toegevoegde ingrediënten en passie van de kok. Graag ben ik hiervan onderdeel, met een groep mensen die samen een boerderij bestieren, de bodem verbeteren, de natuur omarmen, het leven vieren.

Vera

Vera Kuijpers

Vroéger (dat mag ik zeggen als oma) was ik verknocht aan ‘De Kleine Aarde’. Een kenniscentrum met inzichten en technieken om duurzaam met voedsel, water, afval en energie om te gaan. Er was een Ecopark, een kwartaalblad en ze gaven cursussen. Ze vervulden een voortrekkersrol voor biologische landbouw, afvalverwerking en grondstofbesparing. Ook bij ons in Schellinkhout hadden we een Milieuwerkgroep en Scheiden-aan-de-Bron-groep.  Nú heb ik ons Herenboerenproject direct omarmd. Geweldig dat al deze onderwerpen hierin terug te vinden zijn. Samen kunnen we deze verandering zijn en daadwerkelijk bijdragen aan het verduurzamen van grond. Samen kunnen we de volgende generatie leren om op natuurlijke wijze om te gaan met voedsel, natuur en milieu en deze driehoek zo gezond aan hen overdragen.

foto Marleen HB

Marleen Richter

Mijn belangstelling voor een Herenboerderij is gewekt tijdens een congres over biologische landbouw in 2018. Het lijkt mij fantastisch om deze duurzame landbouw samen met andere Herenboeren op professionele wijze in West-Friesland tot stand te laten komen. Zelf verbouw ik al jaren mijn eigen onbespoten groenten. Het koken met biologische producten en er samen van te genieten, is één van mijn drijfveren om mee te werken als kartrekker aan de West-Friese Herenboeren.

Ad

Ad Stenzler

In de zomer van 2019 begonnen met dromen om tot een herenboerderij te komen. In 2020 zo bevestigt dat dit initiatief, net als vele andere initiatieven, de oplossingen is van de uitdagingen van nu. Wat mooi om samen met andere (kartrekkers) te pionieren en elkaars kwaliteiten te mogen zien. Heerlijk om met deze mooie mensen te bouwen aan onze herenboerderij. Dat de boerderij er gaat komen, voel ik zo duidelijk.

Anja

Anja Geenen

Herenboeren, dit concept sprak me onmiddellijk aan. Yes!, het juiste ‘buik-gevoel ‘. Ik melde me als laatste ‘kartrekker’ aan. Vanuit mijn Vlaams-bourgondische roots met een passie voor koken en (h)eerlijk eten.  En vanuit een groeiend bewustzijn dat een andere kijk op voedsel noodzakelijk is. Je leven anders inrichten, waarbij ik ben gaan spelen met de woorden ‘meer’ en ‘minder’. Meer geluk, vrijheid, echtheid, zit volgens mij alleen in jezelf, je medemens, dier en natuur en het wederzijdse respect. Minder spullen, minder moeten, meer genieten. Ik kan niet wachten tot we onze boerderij kunnen openen. En ja, ik meld me bij de eersten aan om ergens mee te helpen.